..::OpEn2::.. Felsefe - Evren - Kimya - Fizik - Tıp - Pisikoloji - GökBilim Paylaşım Plat Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Higgs'e 1 kala!

Aşağa gitmek

Higgs'e 1 kala! Empty Higgs'e 1 kala!

Mesaj  Admin C.tesi Kas. 20, 2010 3:40 pm

CERN'den gelen açıklamada, Higgs bozonu'nun varlığının 2011'in sonuna kadar açıklığa kavuşacağı belirtildi.
Higgs'e 1 kala! 091018-hadronkomplo.widec

Higgs:Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble[1] , Francois Englert ve Robert Brout tarafindan Standart Model deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 olan parçacık. Henüz varlığı doğrulanmamıştır, H veya h olarak kısaltılır.
Kuramsal ayrıntılar [değiştir]

Standart Model içindeki kuvvet taşıyıcı ayar bozonları kısa erimli doğaları sebebi ile kütleli olmak zorundadırlar. Higgs spin'i 0 olan kompleks bir alandır. Bu iki yüksüz iki de yüklü parçacığa karşılık gelir. Higgs potansiyeli Kendiliğinden Simetri Kırılması dolayısıyla bir vakum beklenen değerine VBD sahip olur. Aynı zamanda sözü geçen 4 parçacıktan sadece bir tanesi kalır. VBD, SU(2)_L ayar alanın 3 tane ayar parçacığına kütle verir. Bu 3 ayar parçacığı $W^{\pm}$ ve Z^0 bozonlarıdır.
Deneysel ayrıntılar [değiştir]

Varlığı deneysel olarak henüz ispatlanmamış olan Higgs bozon için LEP-2 den elde edilen sonuç kütlesinin 115 GeV den büyük olması gerektiği şeklindedir. Arama çalışmalarına Fermilab da CDF ve D0 deneylerinde devam edilmektedir.
2008 yılının sonlarında çalışması planlanan CERN'deki LHC hızlandırıcısında yapılacak CMS deneyi, ATLAS, LHCb deneyi ve ALICE deneylerinde Higgs parçacığı yanı sıra Standart Model ötesinde nasıl bir fizik olduğu araştırılacaktır.
Haberler [değiştir]

İngiliz fizikçi Stephen Hawking, LHC deneyinin Higgs bozonunu bulamayacağına dair Profesör Kane ile iddiaya girerek 100$ yatırdı.




CENEVRE - CERN'in Cenevre yakınlarındaki parçacık hızlandırıcısında yapılan deneylerde, ışık hızına yakın bir hızla çarpıştırma deneylerinin bu kez kurşun iyonlarıyla yapılması, beklentilerin çok ötesinde bir başarı elde edilmesini, fizik bilimcilerin adeta bir 'veri seli' elde etmesini sağladı.

Bu son çarpıştırma ile, maddenin 'kuark-gluon plazma' halinin ortaya çıktığı düşünülüyor.

Evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'nın başlangıcının hemen sonrasında maddenin bu halde olduğu, bu aşamada atomların bile henüz oluşmadığı düşünülüyor.
Güneşten bile milyonlarca kat sıcak olan bu aşamada, hızla soğumanın atom altı parçacıkları oluşturduğu varsayılıyor. Bu atom altı parçacıklar da, atomun yapı taşlarından olan proton ve nötronları oluşturuyor.

Atomu oluşturan ve maddeye kütlesini veren bu atom altı parçacıklar arasında olduğu düşünülen 'Higgs bozonu' adlı parçacığın varolup olmadığı da, bu deneylerde elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda anlaşılacak.

CERN'de çalışan bir ekibin sözcülerinden Guido Tonelli, Higgs parçacığının varolup olmadığının, 2011 sonuna kadar anlaşılmış olabileceğini söyledi. Higgs parçacığının, parçacıkların birleşmesi sonucu, maddenin kütle kazanmasını sağlayan kilit önemdeki parçacık olduğu sanılıyor.

Tonelli, uzaydaki derinlik, genişlik ve yükseklik ile zamandan oluşan 4 boyuta ek olarak, çok daha fazla boyutların (paralel evrenlerin) varlığına ilişkin ipuçların da yine gelecek yıl elde edilebileceğini belirtti. Bunun için, hızlandırıcıda 2011'de yapılacak olan daha yüksek enerjili çarpışmalar, daha kolay sonuca gidilmesini sağlayabilecek.

CERN'deki bir başka ekibin sözcüsü Fabiola Gionotti de, CERN'in internet sitesindeki yazısında, ''bir yıl önce, deneylerde bu kadar aşama sağlayabileceğimizi hayal bile edemezdik'' dedi.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 94
Tecrübe : 279
Kayıt tarihi : 11/04/10

http://www.open2.tr.gg

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz