..::OpEn2::.. Felsefe - Evren - Kimya - Fizik - Tıp - Pisikoloji - GökBilim Paylaşım Plat Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Geçmişe dönüş

Aşağa gitmek

Geçmişe dönüş Empty Geçmişe dönüş

Mesaj  Admin C.tesi Kas. 20, 2010 3:44 pm

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki bilimciler, Büyük Patlama'nın hemen sonrasındaki koşulları meydana getirmeyi başardılar.
Geçmişe dönüş 101109-bigbang1.widec
Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu (CERN) kampüsünde bulunan dünyanın en büyük dairesel parçacık hızlandırıcısı LHC, beklenen deney için uzun zamandır gündemdeydi. Kurşun iyonlarını çarpıştırarak, Evren'in Büyük-Patlama ile meydana geldiği 13,7 milyar yıl önceki anın hemen sonrasındaki koşulları yeniden oluşturmayı amaçlayan deney, oluşması muhtemel mini-karadelikler nedeniyle bir çok kesimin tepkisini çekiyordu. Bununla birlikte hızlandırıcı da meydana gelen arızalar da deneyin planlanandan çok daha ileri tarihlere ertelenmesine neden olmuştu.

Nihayet deney, yeni bir teknik arızayla karşılaşılmadan başarıyla gerçekleştirildi. Kurşun iyonlarının rekor düzeydeki enerjiyle çarpıştırılması, maddenin ancak Evren'in ilk anlarında gözlenebilecek olan halini ortaya koydu.

Birmingham Üniversitesi'nden Dr. David Evans, meydana gelen çarpışmaları, bugüne kadar herhangi bir deneyde ulaşılmış en yüksek sıcaklık ve yoğunlukları içeren minik ölçekli birer Büyük-Patlama olarak nitelendiriyor. Evans, meydana gelen inanılmaz yoğunluktaki atom-altı ateş toplarının, on trilyon derece ile Güneş'in merkezinden bir milyon kez daha sıcak olduklarını belirtiyor, "Bu sıcaklıkta atomun çekirdeğini meydana getiren proton ve nötronlar bile buharlaşarak, 'Kuark-Gluon Plazma' adı verilen ve isminden de anlaşılacağı üzere kuark ve gluonların oluşturduğu yoğun bir çorba ortaya çıkıyor."
Geçmişe dönüş 101109-bigbang2.standard
Deney sırasında Hadron çarpıştırıcısının yerin altındaki dairesel yapısını saran güçlü mıknatıslar, kurşun iyonlarını ışık hızına yaklaşacak sürate çıkarıyor. Farklı yönlerdeki parçacıklar, 10.000 tonluk ALICE dedektörünün içindeki küçük bir noktaya yönlendirilerek burada çarpışmaları sağlanıyor. 30 ülkeden 1000 fizikçinin çalıştığı ALICE deneyindeki çarpışmalar sırasında saniyede 1,2 gigabayt veri kaydediliyor.
Geçmişe dönüş 101109-bigbang4.standard
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 94
Tecrübe : 279
Kayıt tarihi : 11/04/10

http://www.open2.tr.gg

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz